Hoogtepunten van de architectenwedstrijd

Datum: 
zaterdag, 15 november, 2014 - 19:30

De 4 architecten stelden hun concept voor. Zeer boeiend, concreet en interessant! Mochten we opnieuw een wedstrijd organiseren, dan zouden we toch een contactmoment met de architecten voorzien. Alle architecten uitten hun spijt dat ze ons vooraf nooit gesproken hadden.

Achteraf bestudeerden we hun presentatie nog in detail. We belichten hier het sterkste punt van elk van de ontwerpen. Of we in ons uiteindelijk project deze 4 sterkten zullen of kunnen opnemen, moet nog onderzocht worden.

Groep III

Alle woonunits (huis of appartement) kijken voluit uit op de binnentuin. Niemand wordt weggedrumd in de noordelijke hoek aan het rond punt. Daar worden de fietsen gestald, en zou men ook de ondergrondse parking binnenrijden zonder al te veel ondergrondse maneuvres.

Groep III voor Cohousing Kortrijk

DAM

Deze jonge ploeg enthousiaste architecten had een heel sterke visie op de overgang van publiek/semi-publiek/privé. Om je eigen woonunit te bereiken, passeer je langs het common house. Je hebt een overgang van de publieke straat naar je knusse woning en ziet en-passant of er interessant volk aanwezig is in de zaal of de keuken.

DAM architecten voor Cohousing Kortrijk

De helling van de tuin naar het half-verzonken common house opent allerlei mogelijkheden voor een glijbaan of een arena...

Stramien

Het common house wordt hier centraal in de tuin geplaatst, zodat (bijna) alle bewoners er zicht op hebben. Dit is een heel sterk element pro cohousing, dat in alle boeken hierontrent aangehaald wordt.

Het Belgische weer indachtig voorziet het een gedeeltelijk overdekt terras aansluitend bij het common house.

Stramien voor Cohousing Kortrijk

BAST&Ryde

Dit concept is erin geslaagd een opvallend architecturaal accent aan het poortgebouw te geven. De architecten besteedden veel aandacht aan het esthetisch gebruik van duurzame materialen.

BAST & Ryde Architecten voor Cohousing Kortrijk