Idee

Wilde en andere ideeën van wat zou kunnen opgenomen worden in het project.Ik heb een idee : Bron : Stad Kortrijk

Daktuin

We maken er een plat dak van, en gebruiken die ruimte als verlenging van de tuin, bvb om groenten te kweken! dan is de tuin op de grond helemaal beschikbaar om in te spelen.

Hoewel: hier en daar frambozen, aardbeien en ander fruit in de tuin zijn ook voor kinderen heel erg leuk. :)

 

Bron : Volkstuinen Geraardsbergen

Als er iemand de kweek verzorgt, ben ik wel bereid te oogsten...

Bron : Concepts Verde - Stadslandbouw

Een serre op het dak heeft ook geen last van rondvliegende voetballen!

Eigen 12 of 24 V elektriciteitsnet

Op ons dak komen er zonnepanelen.

De gewone manier van doen is deze :
- het zonnepaneel maakt gelijkstroom aan
- een invertor zet die om naar de gewone wisselstroom op 230 V (5% verlies bij de beste toestellen)Laadstation voor laptop, Ipad, telefoon, ... direct op 12 volt.
- die invertor heeft een vermogen in de buurt van het piekvermogen van de zonnepanelen
- en op dat piekvermogen betaal je de fameuze prosumententax
- die kan je vermijden met een batterij (12 of 24 volt gelijkstroom)
- een deel van het verbruik (opladers van ITC, batterijen van fietsen en auto's, ...) is opnieuw gelijkstroom
- en ook veel andere toestellen zoals (LED)-verlichting werken op gelijkstroom
- de betere adapter die de wisselstroom omzet naar gelijkstroom, heeft 20% verlies

Als we nu eens zouden die omweg naar wisselstroom gewoon overslaan ? Dan vermijden we die 25% verlies ?

Zo'n lokaal 12 volt of 24 volt elektricteitsnet (microgrid) heeft nog een ander voordeel.
Als er over een paar jaar weer eens een kerncentrale uitvalt en we terug bang moeten zijn van een black-out, blijft het microgrid gewoon doorwerken. Uiteraard kan je niet alles doen. Maar PC, telefoon en verlichting is al heel wat. Maar je kan zowat elk elektrisch toestel in een 12 of 24 volt versie aankopen.
De blackout in New York na de Orkaan Sandy eind 2012 heeft de ontwikkeling van microgrids in een echte stroomversnelling gebracht.

Meer informatie
- een donkergroene visie op microgrids
- voorbeeldgebouwen met een gelijkstroom microgrid
- iemand deed de test. Een blog

 

 

Gevels na-isoleren samen met de buren.

Problemen zijn kansen.

Maar de Stad heeft ons wel met een groot probleem opgezadeld. Kortrijk wil de leegstaande huisjes in de Sint-Denijsestraat 11, 13 en 15 het liefst afbreken en vervangen door nieuwbouw. Maar stel dat dit niet kan ? De huisjes zijn immers duidelijk in één keer samen met die van de buren gebouwd.
Hoe kunnen we dan toch een moderne duurzame woning realiseren, die geïsoleerd is volgens de behoeftes van na 2020 ?

Stel dat we kiezen voor na-isolatie. Dan keren we de zaak om. Samenwerken met de buren wordt dan juist een voordeel. De kosten worden voor iedereen lager. En Kortrijk wordt een klein stukje duurzamer.

Een eerste verkennend gesprek met de renovatiebegeleiders van SOK op de Bouwexpo opende alvast interessante perspectieven.

Lichte wanden, veel zon en toch overhitting vermijden : PCM

We kiezen voor een massief skelet met daarin lichte wanden. Dit is compacter, laat prefab toe en biedt veel meer flexibiliteit voor zelfbouwers of als we op lange termijn ingrijpend willen verbouwen. En we zijn perfect georiënteerd, met veel woonruimtes die op het zuiden zijn gericht.

Nadeel is dat je bij warm zomerweer een risico op oververhitting hebt. In een ouderwets huis met veel baksteen en een koude tegelvloer zorgen de massieve muren er voor dat het binnen koel blijft ook als het buiten eens echt zomert. Bij een woning met lichte wanden moet er iets anders gedaan worden. Vaak complexe en energieverbruikende zaken zoals nachtventilatie, airconditioning enzovoort.

Een alternatief zijn wand- en plafondplaten met PCM.

Lichte wand Gipsplaat met PCM vlakt temperatuurspieken af

PCM = Phase Change Materials. Dit zijn stoffen die heel veel warmte kunnen stockeren in een klein volume.
Een ruimte waarin klassieke wand- en plafondplaten vervangen worden door andere, waarin bolletjes PCM zijn verwerkt, zijn de temperatuursschommelingen veel kleiner.

We zijn nog op zoek naar een leverancier in België ; hopelijk vinden we er een wanneer we in 2018 beginnen bouwen. Gyproc verdeelt het in Zwitserland. Knauf in UK en Duitsland.

Of beter nog : we zijn nog op zoek naar andere manieren om die Phase Change Materials toe te passen om zonder airco toch een aangename binnentemperatuur te behouden.

Multi-hobby-kamer met uitschuifkasten

Idee uit Entrepotdok Amsterdam - VASD interieur & architectuur

Stel je eens voor dat we een grote hobbykamer delen.

De ene avond voor gamers, de volgende avond voor maken van kleren, de dag daarna voor foto-enthousiasten. En natuurlijk ook af en toe een avond voor de paar dappere mensen die alle papieren en facturen van de cohousing verwerken.

Klaarzetten en opruimen is heel simpel : schuif gewoon de juiste rolkast uit.

 

 

 

 

 

Reclame - JA (maar eentje is genoeg !)

Ja Ja brievenbus - Bron : Lautenbadge ReclameTwintig wooneenheden dus twintig brievenbussen. We willen geen massa's reclame en gratis lokale krantjes. Overal Neen - Neen stickers dus.

Of toch niet overal ?

Zou het niet leuk zijn om één grote centrale brievenbus te hebben waar alle reclame in terechtkomt. En die leggen we dan op ergens op een leestafeltje waar iedereen - alleen of samen met iemand van de buren - de aanbiedingen kan komen doorsnuisteren !

Zelf al onze elektriciteit maken : kan dat ?

Micro WKK - Bron Viessmann

Stel je eens voor dat we al onze elektriciteit kunnen maken. Niet alleen in de zomer als er veel zon is, maar ook tijdens zo'n Belgische winteravond wanneer een afschakelplan de hele wijk zonder stroom zet ?

Het kan. Of nu het al betaalbaar is - geen idee. En misschien is nu nog verboden - een fiets lenen aan je buren dat mag wel, maar mag je wel stroom lenen aan je buren ?

Maar het kan. 's Zomers met een zonnepaneel, 's winters en 's nachts met een WKK die warm water maakt voor de badkamers en de centrale verwarming, en met een industriële batterij om de pieken op te vangen.

 

low-tech en low-energy droogkamer

Bij de uitgang van de lift op nivo 4 (hoogste) van het "kopgebouw" is een groot terras ingetekend.

Als we dit nu eens overdekken, een beetje als een veranda. En voor en achteraan schuiframen voorzien om het naar behoefte te doen tochten.

In de veranda hangen we een reeks wasdraden en voorzien we een aantal droogrekjes.

Zou dat het seizoen van "was buten laten drogen" niet merkelijk kunnen verlengen?