Wat zijn de voordelen?

Voor een gezin met jonge kinderen heeft cohousing als voordeel dat er mensen dichtbij zijn om mee af te spreken ivm naschoolse opvang.

In de gemeenschappelijke zaal is plaats voor allerlei feestjes. In de grote tuin is ravotruimte en speelkameraadjes.

We hebben een bureau/studieruimte waar scholieren, studenten en thuiswerkers rustig kunnen werken.

Tijd besparing. Af en toe wordt er in 't groot gekookt: wie inschrijft om mee te eten hoeft die dag geen bodschappen, koken of afwas te doen voor het gezin. Ter compensatie kan je eens in de kookploeg helpen, als je dat leuk vindt.

Leven in cohousing is goedkoper, omdat de woningen bijna energieneutraal zijn en omdat je kan profiteren van groepsaankopen of gedeelde apparaten en abonnementen.

Deelauto's zijn ter plaatse bechikbaar, zodat je misschien zelfs geen eigen wagen meer nodig hebt.

We hebben ook flex-kamers voorzien: dit laat toe dat een woning voor een paar jaar kan uitgebreid worden met een extra kamer. Die flex-kamers die niet aan een woning gekoppeld zijn, zijn voor iedereen beschikbaar als logeerkamer.

Je kiest de inrichting van je woning helemaal zelf (keuken, badkamer, aantal slaapkamers).

 

Bovendien krijgt een hele waaier van hedendaagse maatschappelijke uitdagingen een antwoord:

  • Cohousing combineert de voordelen van gemeenschapsleven, nl. het deel zijn van een actieve gemeenschap, met de autonomie van een privé-woning en het behoud van onafhankelijkheid.
  • Het bevordert de levenskwaliteit in een kind- en seniorvriendelijke omgeving.
  • Door de schaalvoordelen, ruimtelijke inplanting en ecologische keuzes zorgt cohousing ook voor een kleinere voetafdruk en impact op onze planeet.