Lichte wanden, veel zon en toch overhitting vermijden : PCM

We kiezen voor een massief skelet met daarin lichte wanden. Dit is compacter, laat prefab toe en biedt veel meer flexibiliteit voor zelfbouwers of als we op lange termijn ingrijpend willen verbouwen. En we zijn perfect georiënteerd, met veel woonruimtes die op het zuiden zijn gericht.

Nadeel is dat je bij warm zomerweer een risico op oververhitting hebt. In een ouderwets huis met veel baksteen en een koude tegelvloer zorgen de massieve muren er voor dat het binnen koel blijft ook als het buiten eens echt zomert. Bij een woning met lichte wanden moet er iets anders gedaan worden. Vaak complexe en energieverbruikende zaken zoals nachtventilatie, airconditioning enzovoort.

Een alternatief zijn wand- en plafondplaten met PCM.

Lichte wand Gipsplaat met PCM vlakt temperatuurspieken af

PCM = Phase Change Materials. Dit zijn stoffen die heel veel warmte kunnen stockeren in een klein volume.
Een ruimte waarin klassieke wand- en plafondplaten vervangen worden door andere, waarin bolletjes PCM zijn verwerkt, zijn de temperatuursschommelingen veel kleiner.

We zijn nog op zoek naar een leverancier in België ; hopelijk vinden we er een wanneer we in 2018 beginnen bouwen. Gyproc verdeelt het in Zwitserland. Knauf in UK en Duitsland.

Of beter nog : we zijn nog op zoek naar andere manieren om die Phase Change Materials toe te passen om zonder airco toch een aangename binnentemperatuur te behouden.