Gezien in Kopenhagen

Totaal onvoorbereid was ik deze zomer op stap in een buitenwijk van Kopenhagen. We waren er gestrand door een probleem met een vliegtuig.
Het was een nieuwe wijk, goed ontsloten door metro / fiets / vlak bij een universitaire campus.
Eén project trok de aandacht : Signalgården. Het zat vol met details die in onze stadscohousing ook zouden passen : strakke gevel, met een stijlvolle oplossing voor de buitentrappen (geen industriebouw), voor de buitenberging (géén tuinhuiskotjes), gestapeld wonen, de fijn ingerichte gemeenschappelijke tuin.

 
signalgarden buitentrap
 
signalgarden buitenberging
 
signalgarden tuin
 
Eénmaal thuis deden we wat internet-research en het blijkt dat het inderdaad een soort cohousing is. Het gaat om een sociale huisvesting van ca. 80 units waarin ook studio's gereserveerd zijn voor begeleid wonen van gehandicapten. Het geheel voldoet aan Almenbolig+ ; dat blijkt een soort bouwcode te zijn voor duurzaam sociaal wonen.
 
Heel ruw geschetst : drie peilers :
- de klassieke die iedere sociale woonmaatschappij hanteert
- energetisch duurzaam (Signalgården is CO2-neutraal)
- hoge participatie van de bewoners bij ontwerp en bij het onderhoud. Je betaalt als het ware een deel van de huur in tijd. Om dit te kunnen wordt een deel van de woningen gereserveerd voor mensen die ervaring hebben in de bouw of onderhoud (ook gepensioneerden).

Heel veel raakpunten dus met onze visie op cohousing.

Meer info : zie deze Engelstalige link : https://anagoeseurope.wordpress.com/2014/09/15/affordable-housing-added-value-of-architects/